2022. június 29. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. április 3. 10:35

Fővárosi hőmérsékleti rekord született (2022.04.02.)

2022. április 2-án hűvös, télies idő volt országszerte. Budapest János-hegy állomáson a nap folyamán mindössze 2,6 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord. Az eddigi rekordot Budapest Budakeszierdő nevű egykori állomásunkon mérték kollégáink 1944-ben. Akkor 3,7 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.