2022. június 29. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. május 14. 10:33

Fővárosi minimum hőmérsékleti rekord (2022.05.13.)

A nyáriasan meleg nappalt követően május 13-án az éjszaka is igen enyhe volt az ország nagy részén. Budapest Lágymányos állomásunkon mindössze 20,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amellyel új fővárosi legmagasabb napi minimum hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 18,2 fok volt, amelyet 1958-ban jegyeztünk fel Budapest Istvánmező, Budapest Országút, valamint 2003-ban szintén Lágymányos állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.