2023. szeptember 28. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. június 14. 10:29

Új fővárosi napi szélrekord (2022.06.13.)

2022. június 13-án hidegfront vonult át hazánk felett. Sokfelé megerősödött, sőt nagyobb területen – főként zivatarok környezetében – viharossá fokozódott a szél. A fővárosban az esti órákban volt a legerősebb a légmozgás, akkor János-hegy állomásunkon 22,7 m/s (81,7 km/h) széllökést mértünk, amellyel megdőlt a maximális napi széllökés budapesti rekordja. A korábbi rekord 21,8 m/s (78,5 km/h) volt, amelyet 1976-ban regisztráltunk Budapest Örsödön.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.