2022. augusztus 10. szerda
OMSZ hírek

OMSZ: 2022. június 17. 10:23

Újabb hidegfront, újabb budapesti szélrekord (2022.06.16.)

Június 16-án ismét egy hidegfront vonult át felettünk. A fronthoz tartozó zivatarrendszer környezetében több helyen fordultak elő viharos széllökések. Este Budapest Ferihegy állomásunkon 23,2 m/s (83,5 km/h) széllökést mértünk, ezzel megdőlt a maximális napi széllökés fővárosi rekordja. A korábbi rekord 22,2 m/s (79,9 km/h) volt, amelyet a János-hegyen regisztráltunk 2017-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.