2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2023. március 31. 18:58

Kezdődik egy újabb termikszezon

Az induló termikszezon előtt a rendelkezésre álló információ-többletnek köszönhetően az Országos Meteorológiai Szolgálat módosította az emelést számító algoritmusát.

2022 végéig a talaj és talaj+1500 méteres szint között állt rendelkezésre 300 méterenként hőmérsékleti adat. Mivel a termikek a nyári időszakban többnyire 1500 méter fölé nyúlnak fel, ezért korábban az 1500 méter feletti termik emeléseket a nyomási szint hőmérsékleti és magassági adatainak, valamint a talajfelszín magasságának különbségeinek felhasználásával számítottuk ki.

A fejlesztéseknek köszönhetően 2022 vége óta már talaj+3000 méteres magasságig rendelkezésünkre állnak hőmérsékleti adatok, ezért így a termik emeléseket, valamint az inverziók termik gyengítő hatását az eddigieknél pontosabb előrejelzés adható az 1500-3000 m magas termikek esetén.

Ennek köszönhetően a hegyek felett, illetve az inverziós szituációban kialakuló termikek esetén várhatóan a korábbinál pontosabbak lesznek a termik emelés előrejelzéseink.

A Facebook oldalunkon egy nyereményjátékot is hirdettünk, ahol a nyerteseknek egy éves teljeskörű hozzáférést biztosítunk az aviation.met.hu dedikált oldalhoz, számukra az általános repülésmeteorológiai információk mellett a sportrepülést támogató hasznos tartalom is szabadon elérhetővé válik.