2023. december 10. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2023. június 22. 11:50

Szélrekord Lénárddarócon (2023.06.21.)

2023. június 21-én az esti zivatarban Lénárddarócon 31,8 m/s-os (114,5 km/h) széllökést mértünk. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó maximális széllökés országos rekordja. Az eddigi csúcstartó Budapest Lágymányos állomás volt, ahol 2007-ben 30,3 m/s-ot (109 km/h) mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.