2023. december 10. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2023. július 18. 10:49

Hajnali melegrekord a fővárosban (2023.07.17.)

Az elmúlt napokban ismét anticiklonális hatások uralták a Kárpát-medence időjárását, fokozódott a nappali felmelegedés, visszatért a kánikula. Emellett a dél felől érkező meleg, szubtrópusi eredetű levegőnek köszönhetően egyre fülledtebbé vált a levegő.

Vasárnap a fővárosban 30 és 37 fok között tetőzött a hőség napközben, amely éjszaka is csak lassan engedett a szorításából. A Budapest Lágymányos mérőállomáson hétfőre virradóra (július 17-én) meg is dőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet napi rekordja, itt csupán 24,5 fokig tudott lehűlni a levegő hajnalra. Így közel 1 fokkal múlta felül saját korábbi szélsőértékét, a 23,6 fokot, amelyet a Budapest lágymányosi állomás 2010-ben ugyanezen a napon produkált.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


A főváros 2023.07.17-ei legmagasabb minimumhőmérsékleti napi rekordját hajnali 05:20-kor regisztrálta a műszer.