2023. december 10. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2023. augusztus 28. 10:06

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is (2023.08.27.)

2023. augusztus 27-én, vasárnap is szubtrópusi eredetű, forró, száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. A jobbára derült, gyengén felhős időben a nappali csúcshőmérséklet országszerte 30 fok felett alakult. Dévaványán a legmelegebb órákban 39,5 fokot regisztrált a műszer, amellyel új országos napi maximumhőmérsékleti rekord született. Az eddigi szélsőérték erre a napra 39,3 fok volt, amelyet 1950-ben Csongrád állomásunkon mértünk.

A fővárosban is tombolt a nyár: Budapest Újpesten 36,1 fokig emelkedett a hőmérő képzeletbeli higanyszála, így a fővárosban is megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja. Az új csúcsérték egyébként mindössze 0,1 fokkal múlta felül elődjét, vagyis az 1950-ben Budapest Istvánmezőn mért 36 fokot.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.