2024. április 29. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2023. október 21. 11:05

Rekorddömpinget hozott a nyárias idő (2023.10.20.)

2023. október 20-án a szokatlanul meleg, nyárias idő több rekordot hozott:
Pér repülőtér állomáson a leghűvösebb órákban sem csökkent a hőmérséklet 19,5 fok alá, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a napon Szeged belterületen 15,9 fokot mértünk 2019-ben.
A legmagasabb maximum-hőmérséklet országos napi rekordja is megdőlt. Tiszaalpáron 30,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez jócskán meghaladja a korábbi rekordot (26,9 fok), melyet Adonyban mértünk 2019-ben.

A fővárosba a délkeleti széllel három új rekord érkezett:
Budapest János-hegy állomásunkon 21,6 m/s-os (78 km/h-s) széllökést mértünk, ezzel megdőlt a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. Korábban 2021-ben 21 m/s-ot mértünk ezen a napon a János-hegyen.
Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 fokig csökkent a hőmérséklet, így épp lecsúszik a trónról Budapest Zugliget, ahol 2019-ben 13,5 fokot mértünk.
A fővárosi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is megdőlt: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületen 25,6 fokot mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.