2024. április 29. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2023. október 28. 12:06

Több rekord is megdőlt (2023.10.27.)

2023. október 27-én egy átvonuló ciklon okozott országszerte csapadékos, szeles időjárást.Az Északi-középhegységben jellemzően 20 mm feletti mennyiségű csapadék hullott, sőt Kékestető Meteorológia nevű hagyományos csapadékmérő állomásunkon kollégánk 80,5 mm-t mért! Ezzel megdőlt a napi legnagyobb csapadékösszeg rekordja, letaszítva a trónról a korábbi csúcstartó Farkasgyepüt, ahol 1929-ben ugyanezen a napon 62 mm-t regisztrált a csapadékmérőnk.

Az átvonuló ciklont emellett több helyen viharos, helyenként erősen viharos széllökések kísérték, melyek nyomán két új napi szélrekord is született: Balatonszemes platform állomásunkon 33,6 m/s-os (121 km/h-s) széllökést mértünk, amely országos szinten megdöntötte az ugyanerre a napra vonatkozó, 2012-ben Kab-hegyen mért 31,5 m/s-os (113 km/h-s) szélsőértéket. Budapest János-hegyen pedig 28,7 m/s-ot (103 km/h-t) rögzített a mérőműszer, így a fővárosban is megdőlt a napi legnagyobb széllökés rekordja. Az előző budapesti csúcsérték 23,9 m/s (86 km/h) volt, amelyet 2017-ben szintén Budapest János-hegy állomáson mértünk, ugyanezen a napon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.