2024. július 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. július 21. 20:24

Időjárási összefoglaló az 56. Kékszalag vitorlásversenyről

Az 56. Kékszalag vitorlásverseny időjárását meghatározta a térségünktől északnyugatra hullámzó időjárási frontrendszer. A Kárpát-medencét rendkívül meleg légtömeg töltötte ki, amelybe az alsó szinteken szinte napi rendszerességgel az éjszakai, illetve a hajnali órákban kissé hűvösebb léghullámok sodródtak be. Ezek a frontról leszakadt nagyon gyenge összeáramlási vonalak csak a talaj közelében "csúsztak be" a Balaton térségébe, és a hajnali órákban okozott átmeneti szélerősödést követően a meleg talajfelszín, illetve a napsütés hatására rendre feloszlottak, felszívódtak. Ehhez járult hozzá a Balaton, illetve a Bakony hatása, amely a hajnali-reggeli órákban erősítette az érkező léghullámok szelét, a nappali órákra pedig eltüntette azok hatását.

A verseny elő napján, július 18-án az éjszaka folyamán hasonló, a frontról leszakadt léghullám érkezett a Balatonhoz, amely kezdetben még élénk északi szelet okozott, majd a napsütés hatására gyengülni kezdett. Ezzel egyidejűleg a tavi cirkuláció is megindult, amely módosítani kezdte az észak-északkeleti irányúra forduló alapáramlást. A Balaton vize szokatlanul meleg volt (26-27 fokos) így a tavi cirkuláció gyengébb volt, ennek köszönhetően az alapáramlás az északkeleti irányt többnyire megtartotta, bár kialakultak változó szélirányú, illetve szélcsendes területek főleg a keleti medencében és a déli part környékén. Délután a nyugati és középső medencében kevésbé érvényesült a tavi cirkuláció hatása, így az északkeleti áramlás (ha nagyon gyengén is) de fennmaradt, ami kedvezett az élen járó hajóknak. Az esti órákra az északkeleti alapáramlás ismét átvette a vezető szerepet és mérsékelt, időnként élénk széllel segítette a középmezőnyt a Tihanyi-szoroson át a nyugati medence irányába.

A második napon a hajnalig kitartó tengely irányú légmozgást a nappali órákban az ismét feléledő tavi cirkuláció többfelé megzavarta, azonban ha "ballagva" is, de tudtak haladni a hajók Keszthelytől visszafelé.

Az időjárási modell számítások az első napra határozottabb északi, majd északkeleti szelet jeleztek előre és a tavi cirkuláció hatását csak később indították meg. Ehhez képest a beérkező léghullám kissé gyengébb volt és a tavi szél ezt könnyebben vissza tudta tartani. A felépülő helyi cirkuláció szélviszonyait (főként a szélcsendesebb területeket) meglehetősen pontosan jelezték a számítások. Kisebb esély volt záporok, esetleg zivatarok kialakulására, amelyek nyomai a kora esti gomolyfelhő-képződésben megvoltak, azonban zivatarok nem alakultak ki. Az előrejelzéseket a HungaroMet Zrt. Siófoki Obszervatóriumában működő szuperszámítógépen futó, a Balaton viszonyaira optimalizált WRF modell segítette, illetve speciális mérések (például függőleges szélprofilokat számító lézer radar berendezés) adatai is támogatták.  


Az 56. Kékszalag vitorlásverseny a Viharjelző Obszervatóriumból készített gyorsított filmen


Fotó: Kurcsics Máté


Fotó: Kurcsics Máté