2024. július 14. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2023. július 4. 16:41

Szanka Gábor az Országos Meteorológiai Szolgálat új vezetője

Lantos Csaba energiaügyi miniszter 2023. július elsejétől Szanka Gábort nevezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőjének.

A jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. Az OMSZ-nek megkerülhetetlen szerepe és feladata van az energiasemlegességi törekvések, valamint a fosszilis alapúról áram alapúra átálló energiatermelésben az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, ezért a jövőben a szervezet tevékenysége tudományos és klímakutatási feladatokkal bővül. A kormány célja, hogy az OMSZ olyan korszerű és versenyképes szervezetté váljon, amely a dinamikusan változó kapacitásigényekhez igazodó struktúrájával megfelel az állam és az ügyfelek (energiaszektor, közlekedés, agrárium) által támasztott elvárásoknak.

Szanka Gábor villamosmérnök és közgazdász, több mint 18 éves felsővezetői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik pénzügyi, infokommunikációs és energetikai területen. Az új vezető elsődleges céljai közé tartozik, hogy az intézménynél fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága, ami az időjáráshoz köthető eseményekre való felkészülésen túl a GDP növekedéséhez is hozzájárul a mezőgazdaságban, az energiaiparban, a közlekedésben és a turizmusban.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium