2024. június 20. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2023. augusztus 27. 11:26

Újabb hőmérsékleti rekord született (2023.08.26.)

2023. augusztus 26-án tovább folytatódott a már napok óta tartó igen meleg, nyári idő. Budapest János-hegy állomásunkon csupán 24,6 fokig csökkent a hőmérséklet, így az erre a napra vonatkozó országos és fővárosi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord is megdőlt. Eddig a 2011-ben Budapest Lágymányoson mért 23,4 fok, és a Szeged belterületen regisztrált 24,5 fok volt a napi szélsőérték. Új napi maximum-hőmérséklet rekord ugyan nem született, de a Derekegyházon mért 38,6 fok megegyezik az 1992-ben Komáromban mért legmagasabb maximum-hőmérséklettel, így rekordbeállításról beszélhetünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.