2024. július 14. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2023. december 26. 10:01

Karácsonyi fővárosi rekordok (2023.12.25.)

2023. december 25-én, az átlagosnál melegebb, tavaszias karácsonyon megdőlt a fővárosi napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. A 2022-es szintén enyhe karácsonyon Budapest Pestszentlőrincen 13,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, idén Budapest Újpest állomáson 13,9 fokig.
A legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt. Korábban ezen a napon 1950-ben Budapest Országút állomásunkon egykori kollégáink 6,5 fokot rögzítettek, most Budapest Újpest állomáson mértek a műszerek 6,6 fokot.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.